LEI Kodu Tanımlama Sürecinin Tamamlanmasındaki Gecikmeler

Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) Türkiye’deki menkul kıymetler piyasalarından sorumlu düzenleyici ve denetleyici kurum olduğunu hepimizin bildiği gibi. 1981 yılında çıkarılan Sermaye Piyasası Kanunu (SPK) ile yetkilendirilen SPK, piyasaların düzenlenmesi ve sermaye piyasası araç ve kuruluşlarının geliştirilmesi için ayrıntılı düzenlemeler yapmaktadır.

Piyasaların adil ve düzenli bir şekilde işlemesi ve yatırımcıların haklarının korunması ana hedeflerine dayanan SPK’nın geniş bir sorumluluk alanı vardır. Piyasaların gelişme aşamalarına ve ülke ekonomisinin durumuna bağlı olarak, öncelikler listesi zaman zaman değişmektedir. Ancak asıl amaç aynı kalmıştır: Sermaye piyasalarının gelişimini teşvik etmek için gerekli önlemleri almak ve dolayısıyla yatırımcının korunmasını sağlarken ülkedeki finansal kaynakların etkin dağılımına katkıda bulunmak.

Türk sermaye piyasalarında adalet, etkinlik ve şeffaflığı sağlamak ve uluslararası rekabet güçlerini artırmak amacıyla yenilikçi düzenlemeler yapmak ve denetim yapmak.


LEI kodu gecikmesi

Sermaye piyasası kurulu, menkul kıymet ihracına ilişkin olarak 08-08-2019 tarihinde Tüzel Kişi Kimlik Kodu (LEI) kodunun çıkarılmasına ilişkin önemli bir karar almıştır. MKK’dan daha fazlasını öğrenin. İhraççılar, LEI kodu ile Tüzel Kişi Kimlik Kodu (LEI) ve Uluslararası Menkul Kıymetler Kodu (ISIN) ile eşleşerek bu menkul kıymetleri ihraç eder. Bunları eşleştirme biçimleri, GLEIF web sitesinde herkesin erişimine açık olan ISIN-LEI ilişki dosyalarında belirtilmiştir. Tüzel Kişi Kimlik Kodu (LEI), Uluslararası Standardizasyon Örgütü (ISO) tarafından geliştirilen ISO 17442 standardına dayalı 20 karakterli, alfa sayısal bir koddur. Finansal işlemlere katılan tüzel kişilerin açık ve benzersiz bir şekilde tanımlanmasını sağlayan temel referans bilgilerine bağlanır.

20-11-2019 tarihlerinde “Tanımlama Prosedürlerinin Tamamlanması” konulu 871 Genel Mektup yayınlandı ve 19-06-2020 tarihinde 1684 numaralı bir duyuru yapıldı ve buna göre menkul kıymet ihraççılarının LEI kodları ihraç etmeleri istendi.

Şimdi, duyurudan sonra bile, LEI kodlarının hala CSD üyeleri tarafından teslim edilmediği ve LEI kodlarını yayınlamak için son tarihe uymayan ihraççı üyenin listesinin 31’de SPK’ya rapor edileceği görülüyor. -10-2020. CSD de bilgi ve gereksinimler gerektirir.

LEI Sicili, Türk şirketleri için LEI kodu kaydı sunmaktadır. LEI kodunuzu buradan kaydedebilirsiniz.

 

LEI KAYDI