ESRB Kurulu, LEI’nin geleceğini tartışıyor

Avrupa Sistemik Risk Kurulu (ESRB), Tüzel Kişi Kimlik Tanımlayıcısının – Legal Entity Identifier (LEI) önemini vurgulamak için bir makale yayınladı. Avrupa Birliği’ndeki (EU) ESRB’lerin rolü, finansal sistem içindeki riskleri önlemek ve azaltmaktır. Yayınlanan makalede, yalnızca finansal piyasalarda değil, küresel olarak tüm tüzel kişilikler için daha hızlı, daha ucuz ve daha güvenli işlemler sağlaması maksadıyla LEI’nin sunduğu fırsatlar incelenmiş.

Legal Entity Identifier (LEI)

ESRB belgesinde bahsedildiği üzere: “LEI’nin daha fazla kullanılması yalnızca düzenleyiciler ve diğer yetkililer için fayda sağlamakla kalmaz. Daha geniş perspektifte finans sektörünü, finans dışı sektörleri ve akademisyenler için de yararlıdır. Bir kamu malı olan LEI veritabanı, eski dönemlerde telefon rehberlerinin düzenlenmesi gibi, tüzel kişiler alanında dijital ortamlar için dünya çapında bir altyapı sağlıyor.”

Global LEI Sisteminin (GLEIS) denetleme organı olan “Global Legal Entity Identifier Foundation” (GLEIF) sayesinde, faaliyet göstermek isteyen kuruluşların uygunluğu LEI tahsis eden kuruluşlar tarafınca değerlendirilir. ESRB beyanları memnuniyetle karşılanır ve konu daha ayrıntılı olarak tartışır.

GLEIF’in belirttiği üzere, ESRB belgesinde LEI’nin geniş potansiyeli kabul görüyor fakat hem finansal hem de finansal olmayan tüzel kişiler tarafından küresel olarak benimsenmesinin engellerini de vurguluyor. LEI edinmenin maliyeti ve daha küçük şirketler için gerektiğinde yenilemeyle ilgili sorunları içerebilir; sadece finans sektörleri dışında ilgi veya farkındalık eksikliği ve tüm ülkelerin ilgili farklı paydaşlar arasında iletişimi kolaylaştıracak belirli kodları kullanmasını gerektiren herhangi bir yasanın olmaması göze çarpan engellerdir. Mevcut yıllık yenileme oranı (herhangi bir şekilde değiştiyse referans verilerin güncellenmesini gerektirir) bazı denetim amaçları için yeterince sık değildir.

ESRB, LEI tahsis etmek için yerleşik küresel sistemin ulusal ticaret sicilleri ve finansal kurumlar arasında genişletilmesini tavsiye etmiş ve bu sayede engellerin üstesinden gelinebileceğini söylemiştir. Bu, hem bir ajans veya danışman olarak rollerini yerine getirmelerine izin verecek hem de Kayıt Aracısı veya Doğrulama Aracısı rollerini üstlenerek tüzel kişilik müşterilerine LEI tahsisini kolaylaştıracaktır. 


Muhtemel Mevzuat Değişiklikleri

Global LEI Sistemiyle daha güvenilir ve sağlam düzenleyici çerçeve oluşturmak için çalışılıyor. Ayrıca, diğer sistemler katılımcı sayıları ne kadar fazlaysa o kadar iyi olduğundan, küresel çapta olacak bu düzenlemenin, yeni girişimin başarılı olmasına yapacağı etkiyi anlamamız önemlidir. GLEIF kuruluşu, ESRB’nin tavsiyelerine gerçekten yardımcı olmak istiyorsa, bu düzenlemeler için ne tür bir operasyonel perspektifin gerekli olabileceğine dair bazı görüşler sunmalıdır.

Legal Entity Identifier

LEI tahsisi küresel olarak zorunlu olması için uygun mevzuatın getirilmesi, dünyanın her yerindeki işletmeler için faydalı olacaktır. Faydalı olması için tüm kayıtlı kuruluşlara, ilgili işletme kayıtları aracılığıyla bir LEI tahsis edilmiş olması gerekir.

AML Hukuku

ESRB’nin tavsiyelerini ele almanın bir başka yolu da dünya çapında Kara Para Aklamayı Önleme Yasalarında düzenlemeler yapmak olabilir. Yasalarla birlikte finansal kurumların müşteri durum tespiti önlemleri alması için tüzel kişiliklere yönelik, LEI kullanma zorunluluğu getirilebilir.

Ödeme Hukuku

Son olarak, ödeme mevzuatı sürekli gelişiyor ve bu da küresel verimliliğin her geçen gün daha da güçlenmesi anlamına geliyor. Halihazırda ISO 20022 sertifikası gibi kendi çerçevesi içinde LEI tanımlama standartlarından yararlanan yeniliklerle oluyor. Bir sonraki doğal adımımız ise bunu finansal sistemimize entegre etmek olacak. Yukarıdaki AML Hukuku paragrafında belirtildiği gibi, LEI’nin ödemelere entegre edilmesi, müşteri tabanları için LEI’lerin alınmasını ve sürdürülmesini kolaylaştırmak için finansal kurumlara güvenecektir.